Mobil: +36-30-9402253 E-mail: flex92@t-online.hu

Bridgedale zokni próba - Csigafutás EFK - Esztergomi Futóközösség beszámolója

Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek az amatőr futók a Bridgedale futózokiknakkal kapcsolatban? Az alábbiak olvashatjátok a tapasztalataikat. 

A Bridgedale zoknikat a SarkcsillagSport biztosította a sportolóknak. 

A futóközösség vezetője, Pósa Tibor a zoknikat eltérő képességű futóknak, lányoknak, fiúknak adta oda. Olyanoknak, akik életkorban és a futási távolságokat tekintve is különböző futások során használták, és alkottak véleményt. Eltérő véleményen lettek azért is, mert közülük van, aki mindennapi edzésre, és van, aki versenykörülmények közötti használat során gyűjtött tapasztalatot a zoknikról.

zokni1

Dia (rövidtáv, tempós futások, heti 4-5 edzés)

Remek tartás, csúszásmentes tapadás, kényelmes viselet, kompressziós hatás. Szuper design, viszont én inkább hidegebb időben javaslom a viseletét, mert a vastagabb anyaga miatt, én többször melegnek éreztem. Ettől függetlenül is ajánlom, mert nem éreztem azt, a hosszabb, lassúbb edzéseim során sem, hogy a talpéleknél feltörte volna a lábam a cipő és zokni érintkezésein, ami nekem többször is előfordul. Ha 5 csillag a maximum, akkor sztem 4,5 csillag.

Roli (hosszútávú ultra és terep ultra versenyek) 

Aki ismer, tudja: a futáshoz használt zoknikra elég finnyás vagyok. Sokat kipróbáltam, mire megtaláltam a tökéleteset, aminek a használata után nincs vízhólyag, nem bántja a körmeimet, mégis tartós. A zokni tesztelésénél így kockázatot vállaltam azzal, hogy a számomra bevált típustól eltértem - és bevallom férfiasan, elsőre féltem is a használattól. Azonban nagyon kellemesen csalódtam, már az első próba után, ami nem szokványos ismerkedés volt. Megkínáltam egy rövid saras, vizes terep versennyel, a Hello Pilis Vöröskő távval. Mivel meglepően jól állta szó szerint a sarat, elvittem a Mátrabércre, majd a Garmin WTF Börzsönyre.

Miért vittem el és tettem ki még nagyobb kihívásnak? Azért mert már elsőre éreztem, hogy bevált. Annak ellenére, hogy gyapjú keverék zokni és vastagsága után azt a képzetet kelti, hogy meleg lesz, ez egyáltalán nincs igy. Ahol kell, ott kellőképpen vastagabb, párnázottabb. Kellemesen mozgott benne a lábam, nem okozott semmilyen problémát, feltörést, vízhólyagot  a használat, még nedves, saras terepviszonyok között sem. Na ezért a hétvégén elviszem magammal a Privát Ultratiszatóra, és megnézem, hogy a 130 km-es aszfalt után milyen lesz a lábam, és hogyan bírja a zokni. Jelzem a tapasztalataimat. Eddig 5 csillagos.

Kitti (ultratávok, hosszabb és tempósabb futások, vegyes terepviszonyok)

Iszonyat jó, ha az én suta lábamat nem marta szét, akkor az azért már valami!  Na de, azért ennél összetettebb tapasztalatot írok. Érdemjegye: jeles.

Alapjában véve igencsak problémás a lábam. Minden zokni szó szerint eszi a lábamat. Vagy a lábam a zoknit?!

Most nem volt veszekedés a lábam és a zokni között. Nem csúszkált a cipőben, nem bántotta a talpamat, a félig leeső körmeimet sem gyepálta jobban. Nagyon jó érzés volt a lábamnak, habár feladatos edzésen használtam, pörögtek a km-ek rendesen. Biztos vagyok benne, hogy hosszabb távon is ilyen remekül fog funkcionálni. Szívből köszönöm a lehetőséget, hogy kipróbálhattam.

Tibi1 (ultra távok, hosszabb, lassabb intenzitású edzések, aszfalt)

20-30 km-es edzéseim során használtam, teszteltem. Személy szerint anyagában a kézbe vételnél kicsit vastagnak találtam, de meglepő módon az izzadást szépen itta az anyaga és nagyon kényelmes volt a párnázott talp- és sarokrész. Azt hiszem ennél hosszabb távokon is kényelmes viselet lesz, de nagyon kíváncsi vagyok, mit mutat majd nyári melegben a gyapjú keverék anyag. Az én véleményem: 4-es és ajánlom mindenkinek!

Andi (hobbifutó, középtávok, jórészt aszfalt felületen)

Abszolút komfortos érzet volt benne futni. Szerintem kompressziós hatása is van. Esős időben  avattam fel, igy az az érzet, hogy vastagabb az anyag egy másik márkához képest, abszolút nem volt zavaró, sőt kedveltem. Biztos vagyok benne, hogy a nyári időszakban sem okoz problémát a vastagabb érzet, mert a nyirkos időben megfutott 20 km feletti távnál sem éreztem azt, hogy a zokni nedves lenne. Dörzsölést, kidörzsölődést nem tapasztaltam. Szerintem jó barátok leszünk, és a színe is nagyon tetszik. Nekem csillagos 5-ös.

ddd11

Tibi2 (középhosszú, hosszú és ultra távok, heti 4-5 edzés)

Először is kézbe fogva, testidegennek éreztem. Erőteljes anyagú gyapjú keverék zokni. Vastag is. Ja, meg nehéz is. Na, ebben futni?! Elsőre ne ítélj, szokták mondani. A Bridgedale zoknival velem is ez történt. Már az első futás után is a komfort, mint érzet, ötlött az eszembe. Izzadós a lábam, viszont valahogy nem éreztem a 20 kilis futás után sem, hogy a nedvességtől elnehezült volna a zokni, miután magába szívja azt. Problémám az ennél is hosszabb távok esetén, főleg ha tempót is viszek bele, hogy lesz egy-két víz, esetenként vérhólyag is a lábujjaimon, pedig már elég sok „márkás” zoknit használtam. Meglepődtem a résztávos dombos edzést követően, hogy ekkor sem keletkezett semmi. Zsófi felhívta a figyelmem a párnázott részekre. Emiatt kifordítottam az egyik edzésem után a zoknit és ott néztem meg azokat a felületeket, ahol eddig feltörés keletkezett, vagy hólyag. Egyébként majd elfelejtettem, hogy hosszú futás után a talp bőre az izzadás által keletkezett víztől felpuhul, viszont ebben a zokniban nem éreztem olyan mértékű felpuhulást, ami azt eredményezne, hogy egy idő után a mozgásból adódóan felgyűrődik a bőr és kidörzsölődik. Az az érdekes, hogy hiába vastag az anyaga ennek a zoknika és gyapjú keverék, meglepő módon mégsem izzadt bele úgy a lábam, mint egy „műanyagos technikaiba”. Nem is értettem miért?! De visszatérve Zsófira – kifordítottam a zoknit, mit látok? A talppárnáim alatt, a saroknál, valamint a bütykös résznél ezek a fránya zoknikészítők, valamilyen oknál fogva extra párnákat helyeztek el. Ekkor jöttem rá, hogy ezek a srácok végre értenek a munkájukhoz. Vagy túl jól ismerik a lábam :) és tudják mit szeret.

Eldöntöttem, hogy az Ultrabalaton Páros számban indulva, a verseny második szakaszában fogom felvenni a zoknit, amikor már valóban számít az, hogy hány feltörés van a lábadon és milyen a komfortérzeted. Láss csodát! Az első 50 km-en 10 km-ként váltottam zoknit és mégis lett 3 irtózatos vízhólyagom a bal lábam lábujjai végén. Egyik rohadék rendesen nyomta a körmöm is. Azonban a második felében a távnak, nem váltottam zoknit, végig a bridedale-ben toltam a maradék 55 kilómétert és egyetlen új vízhólyag sem keletkezett. Sőt a meglevők sem lettek rosszabb állapotúak. Mi ez, ha nem annak igazolása, hogy ez egy marha jó zokni. Az biztos, hogy ultrázásra is alkalmas. De meggyőződésem, hogy aki egy hosszú távú teljesítmény túrára vásárol egy ilyet, az sem fogja megbánni. Az én értékelésem: csillagos 5-ös

Telephely: 2040 Budaörs, Csata utca 8.

Tel/Fax: +36-23-414699

Mobil: +36-30-9402253

E-mail: flex92@t-online.hu

Adatvédelmi nyilatkozat